Zomrel Anton Felber, člen Konfederácie politických väzňov Slovenska

28.06.2013 Poprad

Poprad 28. júna (TASR) – Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) dnes informovala, že vo štvrtok 27. júna vo veku nedožitých 90 rokov zomrel Anton Felber, jeden z posledných žijúcich Slovákov, ktorí boli po 2. svetovej vojne násilne odvlečení do ruských gulagov.
Člen predsedníctva KPVS Peter Sandtner pre TASR uviedol, že posledná rozlúčka so zosnulým bude v sobotu (29. 6.) na cintoríne v Poprade – Veľkej o 11. hodine.
Na webovej stránke Ústavu pamäti národa sa píše, že Anton Felber sa narodil na Spiši v obci Rudňany v roku 1923. Jeho otec pracoval ako údržbár v bani a matka bola krajčírka. Anton údajne od malička vyrastal v Košiciach u starých rodičov. Neskôr študoval v Levoči, tam sa poznal aj so svojou budúcou manželkou Annou, s ktorou mali tri deti.
Felber počas vojny pracoval v košickej stavebnej firme. V roku 1945 bol obvinený z neúčasti na povinnej brigáde a následne ho násilne odvliekli do ruského gulagu vo Vladikaukaze, kde bol až do roku 1948. To však nebolo všetko, pretože po návrate z gulagu ho československá Štátna bezpečnosť poslala na takzvanú prevýchovu do tábora nútených prác v Čechách, kde prežil dva roky.
„Odišiel skutočne vzácny človek. Pán Felber bol aktívnym členom našej konfederácie, okrem toho po celý život bol veľkým nadšencom skautingu. To mu vydržalo až do vysokého veku. Je známy tým, že spolu s mladými skautmi osemkrát vyniesol Betlehemské svetlo na Lomnický štít,“ povedal Sandtner.
Pripomenul, že spomienky tohto výnimočného človeka, ktorý prežil peklo gulagu i perzekúcie totalitného režimu, zostanú zachované pre ďalšie generácie v písomnej i filmovej podobe.
 

Vyberte región